Това е повод за гордост, тъй като начина, по който

...
 Това е повод за гордост, тъй като начина, по който
Коментари Харесай

Дронове летят по пътя на птиците край Бургас, спасяват пернатите с дивертори

 Това е мотив за горделивост, защото метода, по който се инсталираха, е безусловно нов освен за България, само че и за света, разяснява екологът Петър Янков

Дивертори ще бъдат сложени на далекопроводите по пътя на птиците Виа Понтика. Те ще са най-вече на местата, където е имало всеобщо измиране на пернати, сподели пред Българска национална телевизия екологът от Българското сдружение за отбрана на птиците Петър Янков.

„ Това е мотив за горделивост, защото метода, по който се инсталираха, е безусловно нов освен за България, само че и за света. До в този момент го вършат една или две американски компании, само че при много по-различни условия с професионални големи дронове “, изясни той пред националната телевизия. 

„ Това, което направиха нашите сътрудници и по-специално Димитър Градинаров, си е откритие. С едни елементарни средства и с най-обикновен дрон, се реализира закачването на тези комплицирани уреди на проводниците на линиите на напрежение от 20 киловолта “, добави той.

„ Използването на дрон се постанова от невъзможността да се влезе с камион с вишка, на която служащите по поддържане на линиите обслужват тези уреди. Когато са над вода или на място, където такова транспортно средство не може да стигне, единственият метод е тъкмо този “, посочи екологът. 

„ Това са едни специфични уреди, които са от такива материали, които могат да устоят на висока температура, на ултравиолетовите лъчи и са покрити със специфични бои, с цел да отразяват, да присветват, въртейки се и по този метод птиците отдалече виждат, че въпросното място не е чист въздух, не е свободно, а има бариера. По този метод те заобикалят конфликта с птиците, който е причина за доста съществени случаи на крах при редките типове “, изясни той.

Очаква се деверторите да спасят пернатите, а по този метод да спасят и жителите на  Сарафово, които са най-потърпевши от токовите удари. Неотдавна от сдружението EVN обясниха, че честите сривове в електрическата мрежа, поради които на хората в бургаския квартал горят електроуреди, се дължат точно на допира на птиците до жиците. 

„ Ако един пеликан види жиците, когато е на 10 метра, не може да заобиколи, сблъсква се и умира. Розовите фламинги, които също летят на яда, също са изложени на заплаха. Понякога първите птици виждат трудността и прелитат над него, само че идващите са на метри от тях и нямат опция да реагират “, изясни Петър Янков. 

„ Местата за слагане на диверторите не се избират инцидентно. Преди старта на плана направихме изследване на кои сектори от електропроводите има най-вече починали птици. Там, където гибелта е най-масова, са предпочитани за слагане на тези устройства, особенно в предпазените територии на Атанасовското езеро, Пода, Бургаското езеро, където има огромни скупчвания на птици “, сподели още той. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР